Duurzaamheid bij kleertjes.com

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, je hoort het vast al veel om je heen. Het zijn begrippen die niet meer weg te denken zijn. Maar wat betekenen ze precies voor kleertjes.com? Je leest het op deze pagina.

Want ook bij kleertjes.com ligt de focus steeds meer op duurzamere kleding. Één van onze ambities is het verduurzamen van onze collectie door te letten op duurzame content. Op deze pagina leggen we uit wat duurzame content inhoudt en aan welke criteria een artikel moet voldoen om door ons als ‘duurzamer’ gekenmerkt te worden.

Wat verstaat kleertjes.com onder ‘duurzamer’?

Wanneer een artikel aan minimaal één van de onderstaande criteria voldoet, wordt het door ons als ‘duurzamer’ gekenmerkt.

 • - Minimaal 50% biologische vezels als katoen, hennep, linnen, wol of zijde.
 • - Minimaal 20% gerecyclede vezels als katoen, polyester, nylon, polyamide of wol.
 • - Minimaal 50% duurzame content als Lyocell, Tencel, Ecovero of Modal.
 • - Het artikel is voorzien van het FSC keurmerk.
 • - Het artikel is voorzien van het OEKO-TEX MADE IN GREEN of OEKO-TEX STeP keurmerk.
 • - Het artikel draagt het logo van BCI, wat inhoudt dat het merk duurzame katoen inkoopt via het Better Cotton Initiative.
 • - Het artikel is voorzien van één van de volgende certificaten: Responsible Wool Standard of Responsible Down Standard.

Biologisch materiaal
Artikelen die voor minimaal 50% uit biologisch materiaal bestaan, worden door ons als ‘duurzamer’ gekenmerkt. Echter is biologisch geen beschermd woord in de kledingindustrie, omdat kleding niet als één van de eerste levensbehoeften wordt beschouwd.

Gerecycled materiaal
Artikelen die voor minimaal 20% uit gerecycled materiaal bestaan, worden door ons als ‘duurzamer’ gekenmerkt. Door het recyclen van materialen voor het ontwikkelen van nieuwe artikelen, hoeven er minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.

Duurzamere keuzes

Hieronder vind je meer informatie over keurmerken en duurzame content, zodat jij zelf een bewuste keuze kunt maken.

Biologische materialen
Biologische materialen worden verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en/of genetisch gemodificeerde planten. Door dit gebruik te vermijden blijft de grond vruchtbaarder en is er minder water nodig in vergelijking met reguliere landbouw. Daarnaast kunnen chemische bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid van de boeren. In veel landen werken de boeren onbeschermd en zonder dat zij de mogelijkheid hebben om zichzelf te wassen met schoon en warm water, waardoor de gifstoffen in de huid kunnen trekken.

Global Organic Textile Standard (GOTS)
GOTS is wereldwijd een toonaangevend keurmerk voor biologisch textiel. De focus ligt bij GOTS op transparantie en controle van de gehele productieketen. Een artikel met het GOTS keurmerk moet uit minimaal 70% biologische content bestaan. Elk onderdeel van de productieketen is gecertificeerd, dus ook de verffabrieken, printers, borduursels etc. Daarnaast stelt GOTS eisen aan de arbeidsomstandigheden door de gehele keten. Je kunt er dus vanuit gaan dat dit keurmerk niet alleen de garantie geeft dat de grondstoffen biologisch geteeld zijn, maar ook dat de artikelen op een sociaal verantwoorde manier geproduceerd zijn.

OCS Organic Content Standard (OCS)
OCS is een keurmerk voor biologische materialen. Artikelen met dit keurmerk bestaan voor minimaal 95% uit biologische content. OCS richt zich op de bron van biologische materialen, namelijk de landbouw. Na de oogst wordt de katoen getraceerd door de gehele keten. De certificering van OCS heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën en arbeidsomstandigheden tijdens de productie.

Organic Content Standard - Blended (OCS Blended)
OCS Blended is een keurmerk voor biologische materialen. Artikelen met dit keurmerk bestaan voor minimaal 50% uit biologische content. OCS richt zich op de bron van biologische materialen, namelijk de landbouw. Na de oogst wordt de katoen getraceerd door de gehele keten. De certificering van OCS heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën, en arbeidsomstandigheden tijdens de productie.

Better Cotton Initiative (BCI)
BCI is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verduurzamen van de katoenteelt. Dit houdt in dat er richtlijnen zijn gesteld aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Deze mogen dus - net zoals genetisch gemodificeerde planten - nog wel gebruikt worden, maar in beperkte mate. BCI zet zich daarnaast in voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van katoenboeren. Het katoen wordt niet getraceerd in de keten, wat betekent dat een artikel met een BCI label niet daadwerkelijk van duurzaam katoen gemaakt hoeft te zijn. Door een artikel met dit label te kopen, steun je de duurzame katoenteelt.

OEKO-TEX®
OEKO-TEX® is een internationaal instituut met verschillende keurmerken. Het meest voorkomende keurmerk is STANDARD 100 by OEKO-TEX®, daarnaast kun je ook de keurmerken SteP by OEKO-TEX en MADE IN GREEN by OEKO-TEX tegenkomen op kleertjes.com.

 • STANDARD 100 by OEKO-TEX
  Wanneer een artikel het STANDARD 100 keurmerk heeft, kun je er zeker van zijn dat ieder onderdeel van dit artikel (dat wil zeggen ieder draadje, knoopje en andere accessoires), getest is op schadelijke stoffen en dat het artikel dus onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. Ondanks dat dit keurmerk garandeert dat er geen schadelijke stoffen in het artikel zitten, geeft het geen uitsluitsel over duurzaamheid en/of sociale werkomstandigheden. Hierdoor wordt OEKO-TEX Standard 100 door kleertjes.com niet als duurzamere keuze gekenmerkt.
 • STeP by OEKO-TEX®
  Het Sustainable Textile Production (STeP) certificaat van OEKO-TEX® controleert in welke omstandigheden het artikel in een bedrijf is gemaakt. De productieketen wordt nauwkeurig gecontroleerd: gezondheid en veiligheid op het werk, sociale verantwoordelijkheid en kwaliteitsbeheer, maar ook hoe er met chemicaliën en het milieu wordt omgegaan. Het STeP-certificaat kan worden verkregen na een uitgebreide en betrouwbare analyse en is een bewijs dat bovengenoemde punten op een duurzame manier door het bedrijf uitgevoerd worden. Het doel van de STeP-certificering is de toepassing van milieuvriendelijke productieprocessen, sociale arbeidsomstandigheden, een optimale gezondheid en veiligheid op lange termijn.
 • Made in Green by OEKO-TEX®
  Het OEKO-TEX® Made in Green keurmerk zorgt ervoor dat de productie van textielproducten wordt uitgevoerd met respect voor mens en milieu. Het Made in Green keurmerk garandeert dat het artikel is gemaakt:
  - met materialen die getest zijn op schadelijke stoffen;
  - in milieuvriendelijke faciliteiten;
  - op veilige en sociaal verantwoorde werkplekken.

  Daarnaast gaat het Made in Green keurmerk een stapje verder op het gebied van transparantie in duurzame productie en sociaal verantwoorde werkplekken. Elk artikel met het Made in Green keurmerk kan met behulp van een unieke product-ID getraceerd worden. Door het product-ID in te voeren op de website van OEKO-TEX krijg je inzicht in het volledige productieproces van het artikel. Alle fasen van de toeleveringsketen zijn inzichtelijk, van de landen en fabrieken waar het artikel is gemaakt tot welke productiestadia- en faciliteiten bij de productie betrokken waren.

Gerecycled polyester/polyamide
De reguliere stoffen polyester en polyamide zijn verre van duurzaam, want het is eigenlijk plastic. En om plastic te produceren zijn er fossiele brandstoffen (olie) nodig. Een andere optie met dezelfde voordelen, maar dan duurzamer, is gerecycled polyester/polyamide. Door deze ontwikkeling kunnen we het gebruik van fossiele grondstoffen als ruwe olie beperken. Om dit materiaal te produceren wordt er gebruik gemaakt van plastic flessen en verpakkingen. Deze worden omgesmolten en verwerkt tot korrels waarvan vervolgens bijvoorbeeld garens worden gesponnen.

Gerecycled katoen
Gerecycled katoen wordt voornamelijk gemaakt van textielresten vanuit fabrieken of van textiel dat door consumenten is weggegooid. Het recyclingproces is anders dan bij gerecycled polyester, omdat katoen niet omgesmolten kan worden. Katoen wordt dan ook mechanisch gerecycled. Dit houdt in dat een versnipperaar van de stoffen weer vezels maakt, die vervolgens weer voor nieuwe stoffen gebruikt kunnen worden. Door het versnipperen van de stoffen worden de vezels wel korter en daardoor van mindere kwaliteit. Om de kwaliteit van de stof te waarborgen wordt gerecycled katoen vaak gecombineerd met biologisch katoen, waarvan de vezels langer zijn. Door het recyclen van katoen hoeft er minder nieuwe katoen geproduceerd te worden en hebben we minder landbouwgrond en dus minder water nodig.

GRS (Global Recycled Standard)
Artikelen met het GRS keurmerk zijn gemaakt met ten minste 50% gerecycled materiaal. De focus van GRS is transparantie en certificering van de gehele keten. Elk onderdeel van de productieketen is gecertificeerd, dus ook de verffabrieken, printers, borduursels etc. Daarnaast stelt GRS eisen aan de arbeidsomstandigheden door de gehele keten. Je kunt er bij GRS dus vanuit gaan dat dit keurmerk niet alleen de garantie geeft dat de grondstoffen gerecycled zijn, maar ook dat de artikelen op sociaal verantwoorde wijze geproduceerd zijn.

FSC (Forest Stewardship Council)
Het internationale FSC-keurmerk staat voor duurzaam en sociaal bosbeheer, waarvoor onder andere de volgende eisen zijn opgesteld:

 • - Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
 • - Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet, vanwege kans op erosie.
 • - Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen om zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.

Daarnaast hanteert FSC ook sociale eisen, zoals verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders.

Lyocell
Lyocell kan worden gezien als een duurzamere optie voor viscose. Beide materialen worden gemaakt van houtpulp en zijn semi-synthetische vezels. Het verschil zit in het oplosmiddel dat wordt gebruikt om de cellulose, waar de vezels van worden gemaakt, te onttrekken. Bij Lyocell wordt gebruikgemaakt van een minder milieubelastend oplosmiddel dat kan worden teruggewonnen om opnieuw te gebruiken. Zo wordt er een gesloten kringloop gecreëerd bij de vervaardiging van Lyocell.

Tencel
Tencel is een geregistreerd merk voor de stof Lyocell en wordt gemaakt door de fabrikant Lenzing. Tencel wordt gemaakt van duurzaam geteeld hout. De chemicaliën die tijdens het productieproces worden gebruikt om de cellulose te onttrekken, worden gefilterd uit het water, opgevangen en daarna opnieuw gebruikt. Dit zorgt voor een gesloten kringloop tijdens het productieproces. Tencel is gecertificeerd, en heeft het EU ecolabel.

EcoVero
EcoVero is een geregistreerd merk voor duurzamere viscose en wordt gemaakt door de fabrikant Lenzing. Het wordt gemaakt van duurzaam geteeld hout en er is 50% minder water en energie nodig tijdens het productieproces, in vergelijking tot reguliere viscose. De productie van reguliere viscose is namelijk verre van duurzaam. Er zijn veel chemicaliën nodig om de houtcellulose om te zetten naar vezels en deze chemicaliën komen vaak in de natuur terecht. EcoVero heeft het EU Ecolabel gekregen vanwege de duurzamere productie.